Kraina złota i szmaragdów - Kolumbia, część I
Sieradzka podróżniczka Anna Kufel-Dzierzgowska zimą br. odbyła kolejną wyprawę do Ameryki Południowej. 25 marca 2014 r. w Powiatowej Bibliotece Publicznej w Sieradzu podzieliła się z czytelnikami swoimi wrażeniami z podróży do Kolumbii. Kolejne spotkanie z Anną Kufel-Dzierzgowską odbędzie się 24 kwietnia br. o godz. 18.00.
Sieradzka podróżniczka Anna Kufel-Dzierzgowska zimą br. odbyła kolejną wyprawę do Ameryki Południowej. 25 marca 2014 r. w Powiatowej Bibliotece Publicznej w Sieradzu podzieliła się z czytelnikami swoimi wrażeniami z podróży do Kolumbii.
Kraj ten słynie z bogatych złóż złota i szmaragdów. W Bogocie znajduje się Muzeum Złota, w którym podziwiać można 36 tysięcy eksponatów. Kolumbia jest też królestwem kawy. Turyści mogą tam skosztować także soku z trzciny cukrowej. Uczestników spotkania Anna Kufel-Dzierzgowska poczęstowała słodkim specjałem kolumbijskim - ciastem bananowym, które od lat z powodzeniem piecze na domowe uroczystości.
Przepis Anny Kufel-Dzierzgowskiej na ciasto kolumbijskie:
Składniki: 4 duże banany, bardzo dojrzałe
szklanka cukru
1,5 lub 2 szklanki mąki (jak banany duże, to mniej mąki)
3/4 szklanki oleju
czubata łyżeczka sody oczyszczonej
3 jaja
ew. rodzynki. wtedy mniej cukru
Wykonanie:
ubić jajka z cukrem
dolać olej i ubijać dalej do dokładnego wymieszania
dosypać mąkę z sodką. Dokładnie wymieszać
ew. dodać rodzynki
wylać na blachę posmarowaną i posypaną bułką tartą
piec w temp. ok. 220 st.
Jeśli to będzie standartowa tortownica, to pieczenie trwa ok. godziny; jeśli duża blacha, to krócej
Po ostygnięciu można polać czekoladą lub lukrem. Jeśli ciasto jest grube, można przełożyć powidłami.
Smacznego!
Kolejne spotkanie z Anną Kufel-Dzierzgowską odbędzie się 24 kwietnia br. o godz. 18.00. Tytuł spotkania" "Pod słońcem Karaibów - Kolumbia, część II".
Zofia Olechnowicz
Powiatowa Biblioteka Publiczna w Sieradzu