Zupa z bani
W Sieradzkiem dość powszechnie uprawiano dynię, zwaną w tym regionie banią. Najczęściej robiono z niej zupę.
Oto przepis na 2 osoby!Składniki:
- 1/4 dyni
- 2-3 średniej wielkości ziemniaki
- mąka
- woda
- mleko
- 1 jajko (przy wersji bogatszej)
- sól i cukier według uznania
Sposób przygotowania:
Dynię obrać ze skóry, wyjąć miąższ wraz z pestkami (pestki można ususzyć), pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą pół na pół z mlekiem tak, by płyn zakrył dynię. Gotować do miękkości. Następnie rozetrzeć dynię drewnianą pałką i zagęścić zupę mąką.
Zupę z bani jedzono z kruszonkami lub kudłankami.
Jak je zrobić?
Kruszonki – szklankę mąki wsypać do miski i wlewać powoli wodę tak, by mąka się połączyła, wyrobić twarde ciasto, a potem kruszyć albo trzeć na tarce i wrzucić do gorącej wody.
Kudłanki – surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć sok i formować kuleczki. Można też do odciśniętych ziemniaków dodać jedno surowe jajko, lekko je posolić i dorzucić łyżkę mąki. Wszystko połączyć i kłaść łyżką na wrzącą wodę. Dawniej rzadko dodawano jajko ze względu na biedę, jaka panowała w przeciętnych chłopskich gospodarstwach.
Zupę tę spożywano na słodko, cukrując do smaku.
Smacznego!