ziemniaczane knedle z truskawkami i młodą kapustą
Knedle ziemniaczane z truskawkami podawane z młodą kapustą to popularna łódzka potrawa. Połączenie dwóch smaków – słodkich truskawek i wytrawnej młodej kapusty może wydawać się szalone. Zachęcamy jednak do wypróbowania przepisu!
Przepis warto wypróbować właśnie teraz, kiedy sezon na truskawki i młodą kapustę trwa w najlepsze.
Składniki na knedle:
1 kg ugotowanych ziemniaków
ok. 200 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
ok. 0,5 kg truskawek
cukier
szczypta soli
Składniki na młodą kapustę:
1 szt. młodej kapusty
2 cebule
ok. 100 g słoniny
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz
cukier
sól
Składniki na knedle:
1 kg ugotowanych ziemniaków
ok. 200 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
ok. 0,5 kg truskawek
cukier
szczypta soli
Składniki na młodą kapustę:
1 szt. młodej kapusty
2 cebule
ok. 100 g słoniny
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz
cukier
sól
Przygotowywanie potrawy zaczynamy od ugotowania i ubicia ziemniaków (warto wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z przygotowywania obiadu dzień wcześniej). Kiedy ziemniaki wystygną, wykładamy je na stolnicę i ugniatamy ciasto (dodajemy część mąki, jajko i szczyptę soli). Ciasto nie może być zbyt rzadkie ani zbyt zbite – resztę mąki dodajemy w razie konieczności. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na mniejsze kawałki, z których formujemy okrągłe placuszki. Na środek każdego z nich wsypujemy odrobinę cukru i układamy całą truskawkę bez szypułki. Dokładnie zalepiamy i formujemy okrągłą kluskę. Delikatnie obtaczamy w mące. Knedle gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut po wypłynięciu będą gotowe.
W tak zwanym międzyczasie warto przygotowywać już naszą młodą kapustę. Szatkujemy ją i cebulę. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Dusimy wszystko z przyprawami do pożądanej miękkości, doprawiamy solą i cukrem.
Nasze knedle możemy także polać podsmażaną bułką tartą.
Serdecznie zachęcamy do wypróbowania przepisu.
Zdjęcia pochodzą z bloga http://fotogoto.pl/ https://www.facebook.com/fotogotoblog Zapraszamy do odwiedzin! :-)
W tak zwanym międzyczasie warto przygotowywać już naszą młodą kapustę. Szatkujemy ją i cebulę. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Dusimy wszystko z przyprawami do pożądanej miękkości, doprawiamy solą i cukrem.
Nasze knedle możemy także polać podsmażaną bułką tartą.
Serdecznie zachęcamy do wypróbowania przepisu.
Zdjęcia pochodzą z bloga http://fotogoto.pl/ https://www.facebook.com/fotogotoblog Zapraszamy do odwiedzin! :-)