Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
5 + 6 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
5 + 6 =

Prażoki

Prażoki to potrawa powszechnie występująca w regionie sieradzkim. Spożywano je najczęściej z kapustą zasmażaną – latem przesmażano kapustę słodką, a zimą kiszoną. Jedzono je też z zsiadłym mlekiem.
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3-4 łyżki mąki ( najlepiej żytniej)
  • 3-4 cebule
  • 150 g masła lub słoniny, sól

Sposób przygotowania:

Obrane i opłukane ziemniaki gotować w osolonej wodzie. Przed końcem gotowania odlać nadmiar wody, wsypać mąkę i przykryć garnek pokrywką. Gdy ziemniaki się ugotują do miękkości, zdjąć pokrywkę i jeszcze potrzymać na małym ogniu, aby odparować resztki wody. Następnie ugnieść ziemniaki na gęstą, jednolitą masę.
W czasie gotowania ziemniaków rozpuścić na patelni masło lub przesmażyć słoninę i dusić pokrojone w kosteczkę cebule.
Umoczoną w tłuszczu łyżką nakładać porcje prażoków na talerze.

Odmianą są prażuchy żelazne: Do gotujących ziemniaków wraz z mąką dodaje się utarte surowe ziemniaki.
Prażoki spożywano najczęściej z kapustą zasmażaną – latem przesmażano kapustę słodką, a zimą kiszoną. Jedzono je też z zsiadłym mlekiem.

Małgorzata Dziurowicz-Kaszuba