Kwosek z kapustnicy
Kwosek z kapustnicy nazywany też kwosem ze sondka odgrywał dość znaczącą rolę w kuchni sieradzkiej. Przygotowywano go w dwóch odmianach: postnej (podawany na wigilię) i weselnej (gotowany na mięsie). Kwosek z kapuśnicy spożywano z kluskami tulanymi, które wykonywano w nieckach.
Kwosek weselny:Przepis na 10 osób:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 l wody
- włoszczyzna
- 3 listki laurowe, sól, pieprz i kminek
- 0,5 l soku z kapusty kiszonej
- 0,25 l śmietany
- zaprawa: 0,5 l wody i 3 łyżki mąki
Żeberka ugotować, dodając włoszczyznę, listki laurowe i przyprawy. Gdy mięso jest już miękkie, odcedzić i do wywaru wlać sok z kapusty. Zagotować i zaprawić zupę, dodając rozmieszaną z wodą i śmietaną mąkę pszenną. Obrać mięso z kości i wrzucić do zupy.
Kwosek wigilijny
Składniki:
- 20 dkg suszonych grzybów
- 3 l wody
- włoszczyzna
- 1 cebula
- sól, pieprz ( w ziarenkach i mielony), listki laurowe
- 0,5 l litra soku z kapusty kiszonej
Kwosek z kapuśnicy spożywano z kluskami tulanymi, które wykonywano w nieckach. Do żytniej mąki wlewano odpowiednią ilość wody, ugniatano ciasto na kluski, które wałkowano w rękach.
Smacznego!