Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
7 + 1 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
7 + 1 =

Opowieść o chlebie

30 kwietnia w Muzeum Regionalnym im. Stanisława Sankowskiego w Radomsku odbyło się otwarcie wystawy etnograficznej pt. „Opowieść o chlebie” ze zbiorów Muzeum Wsi Radomskiej w Radomiu.

30 kwietnia 2015 r. w Muzeum Regionalnym im. Stanisława Sankowskiego w Radomsku odbyło się otwarcie wystawy etnograficznej pt. „Opowieść o chlebie” ze zbiorów Muzeum Wsi Radomskiej w Radomiu.

W naszej placówce gościła dr Justyna Górska – Streicher – Kierownik Działu Kultury Wsi, która opowiedziała o ekspozycji. Przede wszystkim omówiła symbolikę „chleba” jako najważniejszego elementu życia. Wśród wszystkich produktów spożywczych, które przygotowuje człowiek, chleb jest artykułem najpowszechniejszym. Jest on dodatkiem do każdego posiłku, podstawowym prowiantem w podróżach, zabezpiecza przed głodem. Jest obrazem i wyrazem podtrzymania życia w najszerszym tego słowa znaczeniu. Chleb ma krzepić ludzkie serce, ma wspierać jego siłę.

Chleb jest pokarmem znanym od bardzo dawna. Najstarsze znaleziska archeologiczne świadczące pośrednio o spożywaniu pieczywa sięgają dziesiątego tysiąclecia p.n.e. i związane są z początkami rolnictwa na Bliskim Wschodzie.

Wystawę tworzy około 70 eksponatów etnograficznych dodatkowo wspartych poprzez aranżacje plastyczne, pokazujące różnego rodzaju pieczywa obecne podczas takich obrzędów jak: Wielkanoc, Boże Narodzenie, śluby czy też chrzciny. Na święta wielkanocne wypiekało się charakterystyczne kołacze, bułki, mazurki, aczkolwiek specjalność polskiej kuchni stanowiły baby wielkanocne, a także baranek wielkanocny pieczony w tamtym okresie                     w żeliwnych formach. Symboliczne ujęcie „chleba” było widoczne na każdym kroku. Kiedyś gości weselnych obdarowywano słodkim pieczywem „szyszką weselną”, które miało być zapowiedzią powodzenia dla państwa młodych i weselników.

Ekspozycja ma charakter edukacyjny. Szczególnie ma uświadomić młodym pokoleniom jak trudne jest pozyskanie ziarna, zrobienie maki i przetworzenie jej później na chleb.

Wystawa będzie czynna do końca maja 2015 r.

Autor tekstu i zdjęć:

Alina Wilkoszewska
Muzeum Regionalne im. Stanisława Sankowskiego w Radomsku