Nadwarciański Festiwal Ludowy
24 maja br. w Zespole Parkowo-Pałacowym w Działoszynie odbył się Nadwarciański Festiwal Ludowy. Organizatorami tego wydarzenia byli: Regionalne Centrum Rozwoju Kultury i Turystyki oraz Łódzki Dom Kultury.
24 maja br. w Zespole Parkowo-Pałacowym w Działoszynie odbył się Nadwarciański Festiwal Ludowy. Organizatorami tego wydarzenia byli: Regionalne Centrum Rozwoju Kultury i Turystyki oraz Łódzki Dom Kultury.
Nadwarciański Festiwal Ludowy to projekt współfinansowany ze Środków Unii Europejskiej. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Wniosek o realizację został złożony do Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi z programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach działania „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów”. W ramach Festiwalu odbył się 2.Miedzypowiatowy Przegląd Kapel i Zespołów Śpiewaczych, Konkurs Kulinarny „Pierogowe szaleństwo” oraz warsztaty koronkarskie, malarskie, rzeźbiarskie, decoupage i bibułkarskie. Festiwal urozmaicały też stoiska z pracami rękodzielniczymi: robótkami szydełkowymi, pracami bibułkarskimi, obrazami, rzeźbami itp. Można było posmakować pysznych pierożków, ciast i innych tradycyjnych potraw przygotowanych przez regionalne stowarzyszenia i koła gospodyń wiejskich. Używając wyobraźni można też było przez chwile znaleźć się we Francji za sprawą wystawy fotograficznej Danuty Koniecznej-Malatyńskiej zatytułowanej „Francja w moim obiektywie”. W Przeglądzie wzięło udział 18 zespołów śpiewaczych, 3 kapele, 11 solistów oraz 4 osoby w kategorii Mistrz-uczeń z sześciu powiatów województwa łódzkiego: pajęczańskiego, wieluńskiego, wieruszowskiego, sieradzkiego, łaskiego i radomszczańskiego.
Jury w składzie: Ewa Sławińska–Dahlig - muzykolog, instruktor Łódzkiego Domu Kultury Tomasz Spychała – kierownik działu etnograficznego w Muzeum Ziemi Wieluńskiej Małgorzata Dziurowicz-Kaszuba – etnograf współpracujący z Łódzkim Domem Kultury Edward Warzycha – działoszyński kronikarz i emerytowany nauczyciel muzyki oceniało przede wszystkim: zgodność repertuaru z tradycją regionu, sposób i styl wykonania (poprawność gwarową), wyraz artystyczny prezentacji, strój zgodny z tradycją regionu. Komisja przyznała następujące nagrody i wyróżnienia:
W kategorii: Zespoły Śpiewacze
I miejsce: Grupa Śpiewacza Zespołu Obrzędowego z Chojnego Kapela Ludowa i Zespół Śpiewaczy „Dukat” Zespół Śpiewaczy „Jankowskie Wolanki” Ludowy Zespół Śpiewaczy „Jezioranki” Zespół Folklorystyczny w Popowicach Zespół Śpiewaczo-Obrzędowy z Ożarowa Zespół Śpiewaczy „Włościanie” Zespół Śpiewaczy „Trębaczewianie” grupa żeńska
II miejsce: Zespół Śpiewaczo-Obrzędowy „Kliczkowianki” Zespół Śpiewaczy „Znad Swędrni” Zespół Śpiewaczy „Lipniczanie” Zespół Śpiewaczo-Obrzędowy „Opojowianie”
III miejsce: Zespół Śpiewaczy Biała Zespół Śpiewaczo-Obrzędowy Naramice Zespół Śpiewaczy „Sokolniki” Wyróżnienie: Zespół Śpiewaczy „Dębinianki”
W kategorii: Kapele
I miejsce – Sieradzka Kapela Ludowa I miejsce - Kapela Ludowa „Znad Swędrni” I miejsce - Kapela Ludowa „Lututowianie”
W kategorii: Soliści – śpiewacy
I miejsce: Martyna Kramarczyk Agata Woźniak Janina Świniarska-Kosowska
II miejsce: Maria Bakowicz
III miejsce: Dorota Pęcherz Mirosława Kiczka
Wyróżnienia: Monika Retecka Wanda Owczarek Ponadto przyznano nagrody: Marta Cicha – mistrz i Klaudia Klimczak – uczeń Wanda Majtyka – mistrz i Edyta Browarna - uczeń
Do udziału w 48 Ogólnopolskim Festiwalu Kapel i Śpiewaków w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą Komisja Konkursowa wytypowała następujących uczestników: - w kategorii Zespołów Śpiewaczych: Zespół Śpiewaczy „Jezioranki” oraz Zespół Śpiewaczy „Jankowskie Wolanki” - w kategorii Kapele: Kapelę Ludową „Znad Swędrni” - w kategorii Mistrz-uczeń: Martę Cichą i Klaudię Klimczak - w kategorii Soliści – śpiewacy: Janina Świniarska-Kosowska
W konkursie kulinarnym wzięło udział 6 grup (kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń), które serwowały pierogi m.in. ze szpinakiem i kurczakiem, z kaszą gryczaną i wątróbką drobiową, jak też pierogi z farszem tradycyjnym z kapusty, grzybów i mięsa. Komisja w składzie: Tomasz Markuszewski – właściciel restauracji „Tomi” w Działoszynie, Jolanta Lipka – szef kuchni w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Działoszynie, Mariola Gajęcka – miłośnik kuchni polskiej przyznała następujące miejsca: I miejsce: Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Wsi Trębaczew (gmina Działoszyn) II miejsce: Stowarzyszenie Liga Kobiet Kreatywnych w Szczytach (gmina Działoszyn) III miejsce: Stowarzyszenie Nasza Przyszłość (gmina Brzeźnio)
Ewelina Klimczak-Solecka