Łódzki żulik
Żulik to wypiek, którego próżno szukać poza naszym województwem. Z rodzynkami, pieczony na kształt bułek lub chleba. Lekko słodki, z błyszczącą skórką, ciemny, z posmakiem karmelu, który zyskuje dzięki dwóm tajnym składnikom – kawie zbożowej i melasie (najczęściej z buraków lub karobu – strąków chleba świętojańskiego). Jest czymś pomiędzy ciastem a chlebem.
Historia mówi, że pierwsze łódzkie żuliki wypiekane były przez Mehmeta Nuri Fazli Oglu - Turka, który w latach 30-stych XX wieku wyemigrował do Polski, a w latach 50-tych osiedlił się w Łodzi i otworzył na Ulicy Pomorskiej swoją piekarnię. Tureckie chlebki, (tak również nazywano żuliki), stały się tak popularne, że z czasem zaczęły je wypiekać także inne łódzkie piekarnie. W dobrych piekarniach sprzedawane są do dziś i zadziwiają swoją nazwą klientów spoza łódzkiego.Spróbujcie koniecznie! Najlepiej smakuje z masłem lub powidłami.