Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
8 + 1 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
8 + 1 =

KULTURA I TURYSTYKA – WOKÓŁ WSPÓLNEGO STOŁU

Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego i Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego zapraszają do udziału w IX Ogólnopolskiej Konferencji pt. „Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu”, która odbędzie się w dniach 4-5 listopada 2015 r. w Łódzkim Domu Kultury.

IX OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA „KULTURA I TURYSTYKA – WOKÓŁ WSPÓLNEGO STOŁU”

4-5 listopada 2015r. w Łódzkim Domu Kultury

Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego i Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego zapraszają do udziału w IX Ogólnopolskiej Konferencji pt. „Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu”, która odbędzie się w dniach 4-5 listopada 2015 r. w Łódzkim Domu Kultury.

Turystyka kulturowa to nie tylko zwiedzanie zabytków, muzeów, udział w festiwalach czy wydarzeniach sportowych. To także poznawanie stylu życia mieszkańców odwiedzanych regionów, ich codziennych obyczajów, spotkania z ludźmi w różnych sytuacjach: na ulicy, w sklepie, przy stole… Jedzenie w podróży przestało być li tylko dodatkiem do zwiedzania czy wypoczynku na plaży, stało się często celem samym w sobie. Dobra kuchnia niczym magnes przyciąga turystów poszukujących nowych doznań smakowych czy też zainteresowanych powrotem do tradycji. Podczas wakacji chcemy jeść nie tylko dobrze, ale także pięknie, przyjemnie, wyjątkowo. Chcemy poznawać inne kultury, ludzi i kraje poprzez ich oryginalne, egzotyczne smaki. Nic tak nie zbliża ludzi, jak smacznie i pachnąco zastawiony stół. A wracając z turystycznych wojaży chętnie kupujemy kulinarne pamiątki: alkohole, słodycze, wędliny, sery – specjały, które będą przypominać urlopowe przygody.

Znaczenie i rola usług gastronomicznych podczas podróży turystycznych nie ogranicza się więc tylko i wyłącznie do prostego zaspokojenie potrzeb fizjologicznych turystów. Coraz częściej kuchnia (gastronomia) staje się ważnym składnikiem pakietu turystycznego, znacząco podnoszącym jego atrakcyjność, dodatkowo podkreślającym wyjątkowość, elitarność i egzotykę wyjazdu. Z drugiej strony mamy też wiele przykładów efektywnego wykorzystania dziedzictwa kulinarnego do aktywizacji gospodarczej całego regionu (np. regiony winiarskie i enoturystyka).

Zainteresowanych tematyką i sympatyków naszej konferencji serdecznie zapraszamy do zapoznania się z programem konferencji oraz zarejestrowania się na stronie internetowej www.konferencja2015.rotwl.pl i udziału w tegorocznej edycji licząc na wymianę poglądów i doświadczeń.

Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego