Historyczne Andrzejki w Sieradzu
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o obrzędowości magicznej w tradycji andrzejkowej i poznać miejsce zabaw dawnych Sieradzan koniecznie odwiedźcie 26 listopada Centrum Informacji Kulturalnej w Sieradzu! W programie wydarzenia także: otwarcie "najstarszej knajpy w Sieradzu", spotkanie z browarnikiem, pokazy dawnych gier hazardowych, degustacja piwa i wina wg przepisu sprzed 500 lat i stoiska ze średniowiecznymi zakąskami. Start: godz. 16.00. Wstęp wolny!
"Najstarsza knajpa w Sieradzu" - andrzejkowy wieczór w CIKu
26 listopada 2016 r. (sobota)
godz. 16.00-20.00
Centrum Informacji Kulturalnej w Sieradzu, Rynek 18
wstęp wolny
PROGRAM IMPREZY:
Sala konferencyjna:
16.00 - Otwarcie „Najstarszej Knajpy w Sieradzu”
16.30 - Paweł Kieroń (Muzeum Okręgowe w Sieradzu)- "Obrzędowość magiczna w tradycji andrzejkowej"
17.15 - Michał Szymański (Bractwo Rycerskie Ziemi Sieradzkiej) – "Gdzie imprezowali dawni Sieradzanie?"
18.00 - Spotkanie z browarnikiem, Ziemowitem Szadkowskim
- prelekcja z degustacją
19.00 - Błażej Białek (firma Kofeina) – "Średniowieczna kuchnia w XXI wiek"
19.40 - Dyskusja: "Historyczne smaczki a marka bez naciągania faktów"
Sala wystawiennicza:
- Kuchnia średniowieczna – degustacje i potrawy odpłatne
- Warsztaty z dawnych gier hazardowych: kości oraz młynek
- Wystawa replik średniowiecznych naczyń ceramicznych
- Średniowieczny browar i pierwsza gorzelnia – stanowisko edukacyjne
- Prezentacja Bractwa Rycerskiego Ziemi Sieradzkiej
Degustacje:
- Piwo korzenne – wzmiankowane od XV w.
- Renesansowe wina ziołowe – przepisy z XVI-wiecznych starodruków
-
Średniowieczne potrawy: kasza ze skwarkami, groch skarżony
z ziołami, pieczona cebula w sosie, smalec, chleb, wieprzowa wędzonka z żurawiną, ryby wędzone - Potrawy odpłatne: piwna polewka, zupa z wędzonej ryby, pasztet wieprzowy w cieście
Centrum Informacji Kulturalnej w Sieradzu