Drogowskazy literackie
Tegoroczny Tydzień Bibliotek rozpoczął się w Powiatowej Bibliotece Publicznej w Sieradzu spotkaniem z Janem Kuroniem - szefem kuchni, który opowiedział uczestnikom o potrawach, którymi raczyli się bohaterowie znanych dzieł literackich. Spotkanie było jednym z elementów projektu "Drogowskazy literackie".
Tegoroczny Tydzień Bibliotek rozpoczął się w Powiatowej Bibliotece Publicznej w Sieradzu niezwykle smakowicie i aromatycznie. W całej bibliotece roznosił się zapach bigosu, który przygotował i przywiózł z Warszawy Jan Kuroń - szef kuchni, propagator zdrowego stylu życia, autor poradników kulinarnych. Sieradzanom opowiedział o potrawach, którymi raczyli się bohaterowie znanych dzieł literackich. Wspomniany już bigos powstał według wskazówek zawartych w naszej epopei narodowej - "Panu Tadeuszu". Jan Kuroń zdradził, że początkowo bigos był przyrządzany bez kapusty. Później powstały różne odmiany bigosu: hultajski, litewski, węgierski. Podczas spotkania zostały przywołane fragmenty "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza, "Żony modnej" i "Monachomachii" Ignacego Krasickiego oraz "Złote sidła" Jamesa Olivera Curwooda.
Fragmenty odczytała Pani Wiesława Kruszek z Dyskusyjnego Klubu Książki.
Spotkanie było jednym z elementów projektu "Drogowskazy literackie", który biblioteka realizuje w ramach programu "Promocja czytelnictwa 2017".
Dofinansowane ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.